Geldvordering

hypotheek duitsland (bouwfonds-ABN)

Geachte heer, mevrouw,

Tot onze verbazing werden we voor de zomer geconfronteerd met een gerechtelijke deurwaarder die ons confronteerde met een enorme schuld die we in Duitsland zouden hebben (150.000 euro).

 

Hieronder in het kort ons verhaal:

 

 

 • in 2004 krijgt Hans in Duitsland baan (reorganisatie werkgever Nederland, andere baan nodig)
 • in 2005 is gezin gevolgd, we hebben een huis gekocht in Munster bei Dieburg en hebben ons huis in Usquert (groningen) te koop gezet
 • in 2006 hebben we ons huis in Usquert met 35000 euro verlies verkocht, dit hebben we bijgepast vanuit ons spaargeld (hypotheek ABN AMRO)
 • in 2005 hebben we het huis gekocht in Munster (hypotheek Bouwfonds - ABN), volgens de verkopend makelaar een prima huis en altijd goed verkoopbaar want prima uitvalswegen (A3-A45-A5)
 • in 2008 besloten we terug te gaan naar Nederland, het is in Duitsland niet geworden wat het zou moeten. Huis te koop gezet; verhuisd naar Assen; baan in Groningen.
 • in 2008 start ook de banken-crisis en ons makkelijk-te-verkopen huis blijkt een ramp te worden
 • 2008-2010 we hebben moeite de hypotheek op te brengen, en hebben contact met een incasso bureau voor deze problemen. (We hebben in deze tijd nog contact gehad met ABN AMRO assen, maar die wilden verder niet helpen)
 • in 2010 zegt het incasso-bureau dat we ons geen zorgen moeten maken en dat er een regeling getroffen wordt
 • in 2010 worden we van ons huis onteigend en horen we niets meer.
 • We dachten dat dit de regeling was!
 • in 2011 hebben we in Baflo het huis van Hans' ouders gekocht nadat zijn vader was overleden, en zijn moeder niet alleen dit huis kon blijven. In de banken-crisis was dit huis op de markt niet verkoopbaar, dus hebben wij dit maar gekocht.
 • we hebben gekocht omdat we ons niet bewust waren van de grote schuld die we schijnbaar hebben
 • In mei 2015 hebben we plotseling een Deurwaarder aan de deur die bij mijn zoon papieren achterlaat; na een korte email-wisseling moeten we 1500 euro per maand betalen, en dat doen we dan ook.
 • maar nu wordt het moeilijk, we kunnen het in oktober niet opbrengen door de volgende redenen:  Door contractuele verplichtingen die we in April dit jaar aangegaan waren mbt isolatie van onze vloer en het plaatsen van zonnepanelen onder subsidie van de NAM (aardebevingsschade), zijn we de installateurs ongeveer 700 euro schuldig; verder zijn onze oudste 2 kinderen aan een respectievelijke HBO en MBO studie begonnen, dit koste ons ongeveer 750 euro aan boeken, een tandarts rekening van 300 euro. Ons spaargeld is volledig opgegaan aan de vorige maanden dat we betaalden (6000 euro). Tot vandaag hebben we geprobeerd nog geld elders te lenen maar dat lukt niet.

Misschien zijn we goedgelovig en naïef, maar niet oneerlijk! We geloofden de makelaar dat we een goed verkoopbaar huis kochten (we kochten omdat huren rond Franfurt am Main helemaal duur was); we geloofden de incasso-bureau-meneer dat we ons geen zorgen moesten maken en dat er een regeling getroffen was; ook al kregen we niets op papier behalve een onteigening; en nu ook weer, we geloven dat er nu weer geen regeling getroffen was, dat we een schuld hebben en  we worden opgedragen 1500 euro per maand te betalen, en we doen dit ook, we proberen althans.

 

Verder hebben we nog steeds vragen over het bedrag, waarom wordt er niet met de executie waarde gerekend maar met de opbrengst van de veiling; de veiling zit midden in de banken crisis, natuurlijk brengt dit veel minder op; iets van 90.000 euro voor een huis dat 3 jaar er voor nog getaxeerd werd voor 245.000 euro. Dat kan toch niet! En wie heeft het nu gekocht, is het iemand die gelinkt kan worden aan de makelaars Nietert uit Munster. Deze makelaar zorgde voor huis zolang we in Nederland waren, en wist van de situatie (onverkoopbaar in deze tijd, kachels niet aangezet-alle leidingen kapot- geen enkele serieuze kijker, alleen ellende).

 

Waarom wil de ABN AMRO niet met ons overleggen en tot een andere regeling te komen; we zijn > 25 jaar klant! Er moet toch iets mogelijk zijn.

 

We zijn slachtoffers van de banken crisis; het lijkt nu beter te gaan, maar daar hebben we niets meer aan, onze zaak ligt in de jaren van de crisis. Wanneer banken niet de gehele economische en financiele wereld hadden laten ontploffen, hadden wij ons huis in duitsland gewoon kunnen verkopen. We hebben de doffe pech gehad dat we juist bij het begin van de crisis bewogen hebben, en verhuisd zijn. Terugkijkend waren we natuurlijk gewoon in Duitsland gebleven op dat moment; maar we wisten niet dat de crisis zo hard zou toeslaan. Daarboven op dachten we werkelijk dat met ons een regeling was getroffen, ook vanuit de crisis. Het was ook billijk, we zaten in de problemen door de bankencrisis; en de bank trof een regeling (onteigening) met ons en nam verantwoording. We hebben altijd gezegd dat wat er ook gebeurd is; de ABN/Bouwfonds nam hun verantwoording en hielpen ons. Dat was dus niet zo.

 

We willen onze schulden afbetalen, ook al overkomt het ons min of meer, maar op deze manier kan het niet! we komen in de problemen. We hebben meer schulden (lening, creditcard, rood op bankrekening); we waren net goed op weg om hier uit te komen.

 

We vragen om een coulante afhandeling, maar we krijgen nul op ons request.

 

Kunt u iets voor ons betekenen, we zijn ten einde raad

 

met vriendelijke groet,

 

Hans ter Maat

06-10276243