Geldvordering

Verzet gedwongen schuldsanering restschuld voormalige echtelijke woning

In 2010 zijn wij gescheiden. Mijn ex-man bleef in de echtelijke woning wonen waarvan de hypotheek op beide namen stond en hertrouwde met een buitenlandse vrouw met 2 kinderen. De hypotheekbetalingen werden bij convenant aan hem toegewezen. Verder werd bepaald dat de woning binnen 3 jaar zou worden verkocht met verdeling restschuld, of mijn deel zou op naam worden gezet van zijn nieuwe echtgenote zodra die een baan had gevonden. Dit is niet gebeurd, wel ontstond al heel snel een hypotheekachterstand en de bank begon mij herhaaldelijk te bellen en aan te schrijven dat ik mee moest betalen, wat ik gezien mijn inkomen en eigen vaste lasten niet kon. Dit leidde begin 2014 bij mij zelfs tot een stressgerelateerd hartinfarct. De hypotheekachterstand groeide ondertussen, dit leidde uiteindelijk begin 2015 tot door de bank afgedwongen "vrijwillige" verkoop van de woning. De restschuld is enorm. 

Tijdens een gesprek bij de lokale bank (hypotheekgever) in december 2014 werd mij verzekerd dat, gezien mijn inkomen de bank het niet zinvol achtte een deel van de restschuld op mij te verhalen, maar dat ze dat bij mijn ex-man gingen doen die aanzienlijk meer verdient en ook de veroorzaker van de problemen is. In september dit jaar werd ik opeens benaderd door de afdeling Bijzonder Beheer van de bank die mij inmiddels hebben laten weten te eisen dat ik de schuldsanering inga zodat ze toch een klein deel van de restschuld op mij kunnen verhalen. Met wat het lokale kantoor eerder gezegd had hadden ze niks te maken, werd mij verteld. Dat had die meneer niet mogen zeggen want die gaat daar niet over. Ik heb verder geen schulden afgezien van ten onrechte ontvangen toeslagen van de belastingdienst waarvoor ik een betalingsregeling heb getroffen waar ik mij netjes aan houd.

Schuldsanering is ongelooflijk zwaar financieel en heeft ingrijpende gevolgen voor mijn leven, mijn gezondheid, mijn inkomen (dat deels bestaat uit bonussen die ik alleen krijg als ik uitstekend presteer en niet ziek word)  en dat van mijn kinderen. De opbrengst voor de bank gaat in geen enkele verhouding staan tot de hoogte van de restschuld. Ik weet dat de bank formeel in haar recht staat maar het voelt alsof dit in strijd is met de redelijkheid en billijkheid. Als er een advocaat is die denkt hierin iets te kunnen betekenen en het gevecht aandurft hoor ik heel graag van u.